A borotvapamacsokról 1

Írta: Bowapex

A borotvapamacs a hagyományos „nedves” borotválkozás elengedhetetlen kelléke. A wikipédia szerint az 1750-es években jelent meg Franciaországban, de hasonló eszközt fedeztek már fel 1600-as években készült festményen is. Tehát fogalmunk sincs, hogy pontosan mikorra datálható a megjelenése :)

 

Az 1800-as években-amikor megjelentek az összecsukható borotvakések-lett egyre népszerűbb az otthoni borotválkozás. Nem kellett feltétlenül borbélyhoz menni ha a férfiember szőrteleníteni akart. Ez eredményezte azt, hogy a borotvapamacs egyre népszerűbb lett, majd státusszimbólummá vált. A drága és különösen szép ecsetek jelezték használójának gazdagságát és hovatartozását. Nem ritkán ezüstből és aranyból is készültek nyelek hozzá.

A hagyományos borotválkozás emelkedő népszerűsége napjainkban, ismét fellendítette a pamacsok iránti érdeklődést és az „evolúciójuk” is felgyorsult.

 

A borotvapamacs két részből áll.

 

Köteg

Nyél

 

Első körben a kötegről szeretnék értekezni :)

A köteg (knot) készülhet állati szőrből, úgymint disznósörte, borzszőr és lószőr. A borzszőr pamacsokról korábban már írtam részletesebben, így arra most külön nem térnék ki.

 

Sörte

 

Ezek a legelterjedtebbek. Gyakran olcsóbbak mint a szintetikus pamacsok. Színe sárgás fehér, de előfordul, hogy a gyártók festenek rá egy fekete csíkot, hogy hasonlítson a borz pamacsokra.

Természetesen vannak előnyei és hátrányai is a sörtéknek.

Hátránya, hogy pár borotválkozásra szükség van ahhoz, hogy „betörjön”. Az első pár alkalom így nem olyan kellemes vele, kicsit karcosabb az érzet. Előfordul, hogy az első pár használatnál még szaga is van, de ez idővel kikopik. Gyorsítható ez a folyamat samponos áztatással.

Általában a sörte keményebb mint a többi alapanyag, ezért ezek a kötegek gerincesebbek. Kemény szappanokhoz ezért sokkal alkalmasabbak mint borz és szintetikus társaik.

Mivel a sörte nem tartja meg a vizet olyan mértékben mint a borz pamacsok, ezért gyorsabban is száradnak. Kezdőknek ideális lehet, a kedvező árfekvés miatt és általában ezzel könnyebb a habképzés is.

 

Borz

 

Lásd: http://artofshaving.hu/blog/bowapex-blog/32-egy-kis-borzologia

 

Lószőr

 

A lószőr kötegek szinte mindig kevertek. A ló farkából és sörényéből származó szőrből keverik. A sörény lágyabb szálakat, míg a farok durvábbakat tartalmaz. A keverékek általában 50/50 százalékban, illetve 65/35 (farok/sörény) százalékban oszlanak meg.

A lószőr viszonylag törékeny, ezért ez a pamacs a legkevésbé tartós. Egy fontos információ a lószőr pamacsokhoz, hogy az állatokat általában nyírják és a leeső szőrzetet használják fel a pamacsokhoz.

 

Szintetikus

 

A legnagyobb fejlődés ezen a területen van. A korai típusok nem voltak túlságosan jók, szinte a használhatatlanság határát súrolták. Szerencsére jó néhány gyártó komoly fejlesztésének köszönhetően, mára ez megváltozott és hatalmas minőségbeli javulás állt be. Mára a szintetikus pamacsoknak komoly rajongótábora van és minőségben is felveszik a versenyt a drágább borz pamacsokkal is. Hatalmas hátránya volt, a vízelnyelés teljes hiánya, ezért előfordult, hogy teljesen ki is folyt belőle a borotválkozás végére. Az újabb fejlesztéseknél ezt már teljesen kiküszöbölték. A Mühle cég ebben az élen jár, kitűnő minőségű szintetikus szálakat képesek előállítani.

 

A pamacsokról további cikkek is fognak születni. Eddig kissé elhanyagoltam ezt a témát, de igyekszem majd pótolni.

 

Kellemes borotválkozást mindenkinek!

 

Bowapex