Borotvatalálkozó 3.0

Írta: Borbély János

Avagy illatorgia a pincében.


A Seybold–Garab Pince adott otthont a Borotvatalálkozó 3.0-nak 2019.április 6-án. Ez az írás nem lesz objektív, a legkevésbé sem. Nem azért, mert nem tudnék egy egyszerű eseményről objektíven írni, hanem azért, mert ez nem egy egyszerű, vagyis pontosabban nem egy hagyományos esemény. Nincsenek klisék, mai divatos szóval élve showman-ek, műsorvezetők, kiállítók.


Itt kérem szépen olyan őrültek vannak, akik egyazon téma köré csoportosultak. Ez a téma pedig a borotválkozás. Bár ez a mondta sem teljesen állja meg a helyét, hiszen nem csak a borotvákról, szappanokról, pamacsokról, arcszeszekről van itt szó, hanem bizony szóba kerülnek a kések, bicskák, órák és egyéb „férfias játékok” is. De az elsődleges és központi téma bizony – bizony a borotva. Mit lehet erről beszélni? - kérdezheti bárki, akit nem ragadott magával ez a csodálatos hagyomány. És itt álljunk is meg egy szóra, pontosabban erre a szóra: hagyomány. Mert mi igenis hagyományt őrzünk, olyan dolgokkal foglalkozunk amik egyesek szerint már a múlt homályába vesztek. Nem ritka itt a százpáréves borotvakés, a közel száz éves borotvakészülék, a régi – régi pamacs, illetve láthatók ezek modern kori reinkarnációi is, mert bizony tudomásul kell venni, kedves olvasó: bár sokak szerint a modern reluxák korát éljük, talán egyre többen vagyunk, akik nem így gondolják.

 

Majdnem mindenki hozza a saját eszközeit, kedvenc borotváit, szappanjait, pamacsait. Itt a látogatók egyben kiállítók is. S hogy ez miért fontos? Mert bárki, akit kérdezel, akivel beszélgetésbe kezdesz, őszintén és tényleg a felhasználó szemével tudja elmondani a személyes tapasztalatait. Senki nem akar rád sózni semmit, nem klasszikus értelemben vett kiállítás, nem is vásár: találkozó, ahol érdemes beszélgetni, tapasztalatot cserélni. A mai rohanó világban egyre több helyen lehet hallani azt a szót: énidő, vagy még divatosabban me time.

 

Különféle módszerek terjednek, újabbnál újabb őrületek jönnek – mennek. Hogy hogy jön ide a hagyományos borotválkozás? Hiszem azt, hogy egy férfi egyik igazi kikapcsolódása, vagy ha úgy tetszik meditációja lehet egy jó borotválkozás, a megfelelő eszközökkel. Márpedig egy régi borotvakészülék megfelelő eszköz, egy borotvakés, vagy akár - sőt, főleg - egy shavette pedig igenis megköveteli azt, hogy ezt az időt magadra fordítsd, magadra figyelj. Ilyen, magunkra figyelni tudó férfiak találkozója, hobbija ez. Itt végre összejöhetünk, elbeszélgethetünk illatokról, régi és új dolgokról, eszközökről, hagyományokról. Miért kanyarodom újra és újra vissza erre a szóra? Mert nem csak az eszköz felhasználása az, ami hagyományos.

 

 

A találkozón végig lehetett szaglászni a Balatoni szappan teljes termékválasztékát, szintúgy jelen volt a Cinke szappan termékkínálata is. Ezek bizony hagyományos módon készült termékek. Találkozhatunk itt Attila barátom által készített hagyományosan előállított arcszesszel, Zoli barátom által felújított borotvákkal, vagy akár nem felújításokkal, hanem teljesen új dolgokkal is, melyek ugyan tömeggyártott termékként látták meg a napvilágot, most már mégis hozzáadott értéket, kézimunkát tartalmaznak, teljesen más használhatóságot és esztétikát adva az adott borotvának. És találkozhatunk a barátainkkal. Találkozhatunk olyan emberekkel, akik ugyanúgy tisztelik azokat a hagyományokat, amiket mi. És talán ez az egészben a legfontosabb. Most pedig engedtessék meg, hogy a kissé hosszúra nyúlt és kalandozó gondolatmenet után tényszerűen felsoroljam támogatóinkat, valamint a tombolára nyereményt felajánlókat. Igen, az est végén bizony tombola is volt, nem is akármilyen nyereményekkel.

 


-Yaqi
-Hairmaker
-African Spa
-Benke Erika - Cinke Szappan

-Balatoni szappan
-Balogh Attila – Haidu fenőkövek
-Bowapex Custom Razors

 


Mindenkinek köszönjük aki eljött, reméljük a következő találkozó is hasonlóan sikeres lesz!

 

Borbély János

 

Több fotó a csoport facebook oldalán!