Egy kis borzológia

Írta: Bowapex

 

A minőségi borotválkozás egyik alapvető kelléke a borotvapamacs. Általában sörtéből, borzszőrből, lószőrből vagy szintetikus szálakból készül. Léteznek kevert kötegek is (pl: borz és szintetikus), de ezek ritkábban fordulnak elő.

Kiemelkedő minőséget képviselnek ezek között a borz borotvapamacsok. Alapvetően négy minőségi osztályt különböztetnek meg a kötegek alapján.

 

  • Pure badger
  • Best badger
  • Super badger
  • Silvertip badger

 

Pure badger

Ez a legolcsóbb kategória. Színe általában barna, szürke és fekete, valamint ennek árnyalatai. Az állat testének nagy részét ilyen szőr fedi. A minősége nagyon változó és mivel a szálak nagyon különböznek egymástól, ezért a kötegelés végén alakítják formára őket. Ennek következtében a szálak végei szúrhatnak. A textúrája durvább mint a drágább borz pamacsoké és a köteg sem olyan sűrű. Természetesen sokkal lágyabb mint egy sörte pamacs, de durvább mint egy jobb minőségű borz pamacs. Az egyszerű előállítás miatt az ár/érték aránya is nagyon jó az ilyen borotvapamacsoknak.

 

Best badger

Itt már némi javulás érezhető a pure borotvapamacsokhoz képest. A szőr színe világosabb és jobb nedvszívó képességgel is rendelkezik. Az állat testét fedő szőr 20%-a alkalmas a felhasználásra, de nem válogatják a szálakat. Általában az állat hasi területeiről nyerik az alapanyagot. Az arcon sokkal kellemesebb érzés használni mit a pure pamacsot. A köteg sűrűbb és sokkal jobb habot is képes előállítani. Mivel a köteget alkotó szőr egyazon helyről származik, így nem kell utólag formára alakítani. Ennek eredményeképpen nem karcol annyira mint a pure.

 

Super badger

Ezek a borotvapamacsok ugyanolyan szőrből készülnek mint a best badger, de már osztályozzák a szálakat. Nagyon közel van minőségben a silvertip pamacsokhoz de nem éri el azokat. A válogatott szálaknak köszönhetően sokkal jobb a víztartó képessége és sűrűbb köteg hozható létre. Itt már határozottan megjelenik a köteg közepén a sötétebb csík, ami minőségi borz borotvapamacsok egyik jellemzője. A gyártók gyakran fehérítik a szálvégeket, hogy a sávosság karakteresebben megjelenjen.

A super és a silvertip borotvapamacsok között színárnyalat eltérések lehetnek. A silvertip pamacsoknál a szőrvégek törtfehérek, míg a super borotvapamacsoknál ez inkább egy kicsit szürkés árnyalatú.

 

Silvertip badger

A borz borotvapamacsok között ez a csúcskategória. Ez a legdrágább típus. Szigorúan osztályozott és válogatott szőrszálakból készül, amit már csak kizárólag a borz nyaki területeiről nyernek ki. A szőrvégek itt teljesen fehérek és nagyon finom az egész köteg textúrája. A szőrszálak fehér vége sokkal nagyobb és jobban elválik a sötétebb sávtól a köteg közepén. A borotválkozási élmény nagyon jó és elképesztő habképzés jellemzi.

 

Ez a négy alapvető típus. A gyártók ettől eltérhetnek, mint ahogyan létezik még „extra silvertip” is, de ha ezzel a négy meghatározással találkozunk, már tudni fogjuk mit jelentenek.

 

Bő habot mindenkinek :)

 

Bowapex