Kezdő vagyok, DE borotválkozni akarok. Milyen pengét használjak?

Írta: szekelya

Bowapex korábbi cikkéből megismerhettétek a borotvapengék történetét: A biztonsági borotvapengékről
De ha tényleg hatalmas a választék, akkor hogyan válasszak közülük? Miért nem mondjátok meg, hogy melyik a legjobb?

Borotva és pengék

 

Sok mindentől függ, hogy számodra melyik penge lesz a legjobb. A "legjobb" ebben az esetben azt jelenti, hogy a saját arcbőrödhöz, szőrtípusodhoz és a borotvádhoz kell megtalálnod azt a pengét, ami a legkomfortosabb borotválkozás-élményt nyújtja. A jó hír az, hogy ebből szinte csak az aktuálisan használt borotvád fog változni. Hehe. Szinte. Meg az időjárás, meg ahogyan a borotválkozást előkészíted, meg amennyi időt rászánsz. De az egyszerűség kedvéért tekintsük tényleg egyváltozósnak a képletet.

 

Mivel tényleg nagy különbséget okoz a borotválkozási élményben, érdemes többféle pengét beszerezni és azok közül megtalálni a legmegfelelőbbet. Pár pengetípust megtalálsz illatszerboltokban (Wilkinson, Gillette) hipermarketekben (Lord) vagy késes-borotvásboltokban (Merkur). Ezek nem feltétlenül a legjobbak és legolcsóbbak. Érdemes a webshopokban vagy Ebay-en is keresgélni, vagy akár a borotvafórum Milyen pengét hol kapni? http://borotvaforum.hu/index.php?topic=11 topikjában körülnézni. Több webshop kínál direkt ilyen célra penge mintacsomagokat, mint például a Conneaught http://www.connaughtshaving.com/samplepack.html vagy a http://tryablade.com/.

Hogyan teszteljünk? Először is érdemes a körülményeket annyira egyformára alakítani, amennyire lehet. Végezd hasonló módon a borotválkozás előkészítését, használj a teszt során hasonló szappant vagy krémet, esetleg pre-shave krémet, és mindenképp ugyanazt a borotvát. Kezdőknek, vagy többpengés borotvákról áttérőknek hasznos tanács az is, hogy a borotvát nem kell rányomni az arcra. Annyira biztosan nem, ahogyan a többpengés borotvákat általában szokták. Képzeld azt, hogy muszáj most borotválkoznod, de napozás után frissen le van égve az arcod, és a borotvád is vörösen izzik. Hű, ez elég rosszul hangzik. Ha még velem vagy, próbáld meg úgy, hogy épp csak hozzáérjen a borotva az arcodhoz. Egy-egy körben úgysem akarsz azonnal babapopsi simaságot elérni, csak lépésről-lépésre csökkenteni a szőrmennyiséget.

Válassz ki egy pengét, és jó darabig csak azt a fajtát használd. A teszt során ne használj egy pengét 5-nél többször. Ahogy rutinosabb leszel és javul a technikád, azt fogod észrevenni, hogy tovább is jó marad egy penge, de mivel ez a legolcsóbb része a készletednek, egyszerűen nem érdemes ezen spórolni, én például gondolkodás nélkül cserélem őket most is öt használat után. Ha naponta borotválkozol, akkor 2-3 hét elteltével válts egy másik penge típusra, ha ritkábban, akkor inkább tartson tovább a teszt, akár 4-6 hétig, mielőtt új típusra váltasz. Addigra már megismered annyira az előzőt, hogy meg tudod állapítani, hogy melyik volt jobb. Jobb. Vagyis kellemesebb, hatékonyabb, élesebb, melyik okoz kevesebb irritációt, melyikkel szerzel kevesebb pontvérzést, vagy melyik húz kevésbé pár használat után. Melyikkel van kevésbé szükség utólagos igazgatásokra egy 2-3 körös borotválkozás után.

Pár borotválkozás után el fogod tudni dönteni, hogy melyik penge jobb. Ha az első, akkor térj is vissza hozzá ismét pár hétre, ha az, amivel felváltottad, akkor maradj annál. Újabb pár hét elteltével megint jöhet a következő, és pont ugyanígy járj el azzal is. Hosszadalmas a módszer, de megéri, és fontos, hogy eközben mindig az általad ismert legjobb pengét használod. A rászánt idő hosszából persze az is következik, hogy időközben tényleg sokat tanulsz, sokat javul a technikád, mind a borotválkozás, mind az előkészítés terén, így érdekességképpen időnként elővehetsz egy korábban kiejtett pengetípust, hátha több hónap múltán kezesebbnek bizonyul. Vagy egyszerűen köss ki a kipróbált legjobb mellett, és jegyezd meg, hogy melyik borotvádhoz találtad meg az ideális párt. Mert eddigre valószínűleg több DE borotvád lesz. ;) Ezekkel már a korábbi tapasztalataid alapján egyszerűbb lesz a dolgod, pár pengét eleve ki fogsz zárni a próbálkozásokból, de valamilyen szinten minden borotvával érdemes végigcsinálni a fentieket.

 

Jó tesztelést és sok jó borotválkozást!

szekelya