El Barbero de Sevilla borotvakés felújítása

Írta: Bowapex

 

A sevillai borbély járt a műhelyemben :) No nem Rossini híres operájának főhőse, hanem egy csodálatos 8/8-os borotvakés, amihez nyelet kellett készítenem és megéleznem.

Nagyon szeretem az ilyen nagy "bárdokat". A hatalmas és gyönyörűen díszített penge teljesen épen maradt (az aranyaozás sajnos nem), de a nyele sajnos nem bírta az évtizedeket.

Átrajzoltam a penge formáját egy papírra és megterveztem hozzá a nyelet. A tulajdonos kérésére a Thiers Issard kések nyélformáját kellett elkészítenem, világos szaruból csont ékkel.

Miután mindenki elégedett volt a formával kivágtam és átrajzoltam a szaru panelre. A kedvenc HG kiridashim mindig részt vesz ezekben a munkákban :)

Ezek után a nyélpanelek kivágása következett.

A kivágás után egy hosszadalmas csiszolási és polírozási folyamat kezdődik, de elötte ki kell fúrni a szegecsek helyét. Ez roppant kényes művelet, mert ha a furat nincs teljesen középen a nyélpaneleken, akkor később a szegecselésnél a két panel ferdén fog állni egymáshoz képest.

Miután kialakult a forma, be kell próbálni a helyére a pengét. Sajnos a régebbi pengéknél (de néha az újaknál is), előfordul hogy ferdén vannak köszörülve. Ez azt eredményezi, hogy a penge a nyélben nem zár középre, ami nem túl esztétikus. A megoldás az, hogy vagy a pengéből, vagy a nyélből kell csiszolni addig, míg nem tökéletes a záródás. Antik késeknél természetesen nem jöhet szóba ilyen beavatkozás, ezért a nyelet kell módosítani. Ez egy rendkívül pepecs munka és ha túlcsiszoljuk, akkor kezdhetjük elölről.

Szerencsére ilyen malőr nem történt, a záródás tökéletesen sikerült. Összeszegecseltem. Mivel a hagyományos alátét egy ekkora pengénél nem szép (túl kicsi), ezért speciális alátéteket gyártottam hozzá.

Összerakás után nem árt a szarut pihentetni, mert a csiszolás alatt keletkező hő hatására a szaru mozoghat. Egy nap alatt ez beáll és lehet a szegecselést véglegesíteni. Már csak az élezés volt hátra.

A gerincet egy réteg ragasztószalaggal védtem a kopástól, amit minden élezési fázisnál cserélni kell mert elkopik.

A kés elkészült, a tulajdonosa boldogan vette birtokba és nagyon tetszett neki. Azt kell mondanom, hogy nekem is :) Minden munkámat nagyon nehéz elengedni, mert egy kicsit benne vagyok mindegyikben. Nagyon a szívemhez tudnak nőni és örömmel tölt el, hogy újra el tudják látni a feladatukat.

Íme a végeredmény:

 

Remélem tetszik!

 

Köszönöm a figyelmet! További munkáim itt tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/bowapexcustomrazors/

A cikkhez kapcsolódó hozzászólások IDE KATTINTVA olvashatóak!

Bowapex