Szögek és irányok késes borotválkozásnál

Írta: Bowapex

Kipróbáltam már néhány borotvát amióta hagyományos eszközökkel borotválkozom és az a tapasztalatom, hogy a legalaposabb és teljesen irritáció mentes eredményt borotvakéssel tudok elérni. Sokat gondolkodtam és kísérletezgettem mi lehet ennek az oka, végül arra az eredményre jutottam, hogy a "megfejtés" a teljesen szabadon választható szögekben és irányokban rejlik. Most erről szeretnék pár gondolatot megosztani. Az alábbiakban leírt véleményem teljesen szubjektív és saját tapasztalatokon nyugszik, simán elképzelhető hogy másnak más tapasztalatai vannak. De hát ettől szép ez a műfaj :)

Alapvetően az a legfontosabb, hogy a borotvakésünk tökéletesen legyen megélezve. Ha az él nem megfelelő, akkor a borotválkozás sem lesz az, bármilyen ügyesek is vagyunk. Kezdőknél ez hangsúlyosan fontos, mert ha a kés nem elég éles, akkor tapasztalat híján nehéz eldönteni hogy az él rossz, vagy "user error" esete forog fenn.

Pár szó az irányokról:

Alapvetően három irányt szoktunk megkülönböztetni.

WTG (With The Grain), ami a szőr növekedésével megegyező irányt jelenti.

XTG (Across The Grain) a szőr növekedésével keresztbe történő borotválkozás

ATG (Against The Grain) a szőr növekedésével szemben történő borotválkozás

Egy hagyományos három körös borotválkozásnál mindhárom irányban borotválkozunk. Nem árt kitapasztalni, hogy az arcunk melyik részén milyen irányba áll a borosta, ezt egyébként "Face Mapping" néven szokták emlegetni :)

 

 

Miért fontos ez?

Nos itt jönnek a képbe a szögek.

A borotválkozásnál alkalmazandó szögeket általában a bőrhöz viszonyítva szokták megadni. A Double Edge borotvák többsége fix szöggel rendelkezik (kivéve az állítható borotvák) ami szintén a bőrhöz viszonyítva értelmezhető. Ezt a szöget nagyjából 30 fokban állapítják meg a legtöbb helyen.

 

 

Ez nagyjából rendben is van, de a helyzet egy kissé árnyaltabb. Az a helyzet, hogy a vágási szöget nem a bőrhöz képest lenne jó megállapítani (hiszen nem azt akarjuk elvágni), hanem a szőrhöz. A pengének a szőrszálhoz képest kell a megfelelő (lehetőleg merőleges) szögben állnia a megfelelő vágáshoz.

És itt jelentkezik a borotvakések hatalmas előnye, miszerint a különböző borotválkozási irányokban különböző szögeket alkalmazhatunk, amivel sokkal jobban tudunk közelíteni a szőrszálhoz képest legideálisabb vágási szöghöz.

 

 

Természetesen ezek a szögek sincsenek kőbe vésve, hiszen mindenkinek teljesen egyedi módon nő szinte minden szőrszála, de a Double Edge és patronos borotvákhoz képest sokkal nagyobb szabadságot ad a szögek tekintetében, ezáltal lényegesen alaposabb és irritáció mentesebb borotválkozást tesz lehetővé a borotvakés.

Az hogy kinek melyik szög a megfelelő, teljesen egyedi. Saját tapasztalaton kell alapulnia és sok gyakorlás után lesz a végeredmény tökéletes. Ha valaki borotvakéssel már jól meg tud borotválkozni, akkor szinte mindennel meg fog tudni amire megfelelő élt lehet fenni.

Következő cikkemben a borotvakést szeretném összehasonlítani a DE borotvákkal, szintén az alkalmazható szögek szempontjából.

Addig is jó gyakorlást és nagyon kellemes borotválkozásokat kívánok!

Bowapex

 

A nyitókép Barta Zsolt műve, a többi kép forrását már sajnos nem tudom.