Biztonsági borotvák 2-Double Edge (D.E.) borotvák

Írta: Bowapex

Mostani cikkemben a biztonsági borotvák egy bizonyos típusáról, az úgynevezett double edge (DE) borotvákról szólnék.

Ez a típus jelenleg a legnépszerűbb a hagyományos borotválkozást művelők körében. A DE borotvák megjelenése a XX. Század elejére tehető és megreformálta a borotválkozási szokásokat. K.C. Gillette és William Nickerson hozta létre a mindkét oldalán élezett és meghajlítható borotvapengét, amit ha elhasználódott, egyszerűen lehetett cserélni és nem kellett élezni.

Alapvető típusai:

Többféle csoportosítás lehetséges, egyrészről a nyitási mód, másrészről a fej kialakításának szempontjából.

Nyitási mód szerint lehet csavarosan szétszedhető, illetve pillangós nyitású.

Részletesebben inkább a fejformák szerint beszélnék róluk.

 

Nyitott fésűs kialakítás (Open Comb vagy OC)

Ennél a fejtípusnál a pengét egy fésűs fogazat borítja, ami lehetővé teszi, hogy a hosszabb szőrszálak könnyebben eljussanak a vágóélhez. Elsősorban olyanoknak ajánlatos ilyet használni, akik ritkábban borotválkoznak és ezáltal a borotvának hosszabb szőrrel kell megbírkóznia.

Zárt fésüs kialakítás (Closed Comb, vagy CC)

A zárt fésűs fejtípusnál a borotvapenge élét egy zárt fésű fedi, ami nem is annyira fésű, hanem inkább egy keskeny rúd (safety bar). Ez alkalmasabb a napi használathoz és a rövidebb arcszőrzethez.

Állítható borotvák (adjustable razors)

Azt hogy egy borotva mennyire alapos (agresszív), nem azon múlik, hogy zárt, vagy nyitott fésűs. Azt hogy egy készülék mennyire "agresszív", a pengekiállás és a vágási szög határozza meg. Az állítható borotvák segítséget nyújtanak abban, hogy a penge meghajlításával kísérletezhessünk a vágási szögekkel és kiválaszthassuk a nekünk legmegfelelőbbet.

Slant kialakítás

Ez egy elég speciális fejtípus, bár nagy rajongótábora van. Itt a pengét nem csak egy irányban hajlítja meg a készülék, hanem meg is csavarja. Ezáltal a penge nem merőlegesen fut az arcon és sokkal alaposabb borotválkozást tesz lehetővé. Sokkal nagyobb odafigyelést igényel használat közben és nagyobb a sérülés veszélye is, de hát valamit valamiért :)

Ezeknek a fejtípusoknak rengeteg variációja létezik. A Mühle R41 például, ami az agresszívabb borotvák közé tartozik, egy átmenetet képez a zárt és a nyitott fésűs borotvák között. Általában tooth comb, azaz fogas fésűs kialakításúnak is nevezik.

 

Köszönöm a figyelmet és kellemes borotválkozást kívánok!

Bowapex