Biztonsági borotvák 1.

Írta: Bowapex

A biztonsági borotva egy olyan eszköz, amely a borotvakésekkel ellentétben nem enged nagy pengekiállást a borotvakészülékből, ezáltal a sérülések lehetőségét a minimálisra csökkenti.

Megjelenése elött az emberek nagy része a borbélyokra volt utalva, akik borotvakéssel borotváltak. Az az igény, hogy otthon biztonságosan borotválkozhassanak, hívta életre ezeket a készülékeket.

Az első biztonságinak mondható borotvát Jean-Jacques Perret alkotta meg. Ez tulajdonképpen egy borotvakésre helyezhető fa hüvely volt, ami csak kis kiállást engedett a pengének, ezáltal nem tudott a kés mély sebet ejteni.

 

Ennek később számos más formája is megjelent, például a "Henson's Guard Razor", illetve a "Plantagenet Guard Razor", de számos más gyártó is próbálkozott a borotvakések biztonságossá tételével.

1847-ben William S. Henson készítette el a nyeles biztonsági borotváját, ami leginkább egy kapára emlékeztetett.

 

A következő fejlesztés 1875 körül érkezett, a Kämpfe Brothers jóvoltából. Ők lerövidítették a pengét és és egy üreges pengetartót szereltek rá. A pengét itt isegy fésűs fogazat vette körül, és nem közvetlenül a pengére szerelték a nyelet, mint a Henson borotváknál volt. A pengét ki kellett szerelni az élezéshez, majd visszatenni. Még nem volt eldobható és cserélhető. Egy borotvához általában hét pengét adtak, a hét minden napjára egyet. Ez viszonylag sokáig használható volt, csak élezni kellett. A biztonsági borotva kifejezést 1880-tól használják ezekre az eszközökre.

 

A biztonsági borotvák ma is ismert változatát az amerikai feltaláló King Camp Gillette alkotta meg William Nickerson segítségével és 1901-ben nyújtott be rá szabadalmat. Ebben már kétélű (double edge) és eldobható pengék voltak, ami hatalmas könnyebbséget jelentett a borotválkozó férfiaknak és nem mellesleg hatalmas nyereséget a cégnek.

Ez a találmány a mai napig meghatározza a borotválkozó piacot, bár számtalan próbálkozás volt még a különböző megoldásokra. A forma gyakorlatilag a mai napig megmaradt. Fejlesztések az állíthatóságban, pengék számának növelésében, a mozgó és vibráló fejekben történtek.

De ezekről majd egy következő írásban szólnék.

 

Köszönöm a figyelmet és kellemes borotválkozásokat kívánok mindenkinek!

 

Bowapex