A borotvapamacsokról 3

Írta: Bowapex

 

Az előző két írásomban már foglalkoztam a borotvapamacsok történetével és a kötegek anyagával, valamint formájával. Most néhány gondolat a nyelekről.

 

Funkcióját tekintve elsődleges szempont, hogy kényelmesen fogható legyen és a köteget stabilan tartsa. Szinte mindenki másképpen tartja a pamacsot és a használat módja is más. Van aki arcon habosít és van aki edényben képzi a habot és utána viszi fel az arcára. A kéz mérete is fontos, hiszen nagy kézzel nem túl kényelmes egy kis pamacsnyelet markolászni és ez fordítva is igaz természetesen. Ezen szempontok alapján érdemes választani a formák közül.

 

Vannak kimondottan borbélyok számára kifejlesztett pamacsok is. Az otthoni használatra javasolt az olyan forma, amit a talpára tudunk állítani. A legáltalánosabb pamacsnyélformák a következők (az angol elnevezést írom, így könnyebb keresni rájuk):

 

Persian Jar

Inverse Tulip

Emillion

Chubby

Urn

Beehive

 

Ezen kívül még rengeteg egyedi forma létezik, csak a képzeletünk szabhat határt. Gyártókként is változhat, sőt előfordul, hogy külön nyeleket is vásárolhatunk, amiket hangulatunk szerint cserélgethetünk.

 

A nyelek anyaga általában gazdaságossági, illetve esztétikai szempontok alapján kerül kiválasztásra. Előfordul, hogy egy viszonylag drága silvertip borz köteget egy egyszerű műanyag vagy gyanta nyélbe tesznek, ezáltal megfizethetőbb lesz. Általában a prémium kötegek azért komolyabb nyelet kapnak. A felhasznált anyagok általában:

 

Műanyag

Fa

Szaru

Akril

Gyanta

Kerámia

Üveg

 

A lista itt sem teljes, hiszen ma már nagyon sok egyedi anyag is elérhető és szintén csak a képzelet szab határt.

Amire viszont ügyelnünk kell, hogy a pamacsnyél extrém módon kap vizet és ha nem megfelelően van kezelve a nyél anyaga, könnyen szétrohadhat, vagy széteshet. Ez elsősorban a természetes anyagokra (fa, szaru stb) vonatkozik. A műanyag és gyanta nyelek sokkal ellenállóbbak. Érdemes minden használat után a pamacsot jól kirázni és fejjel lefelé lógatva kiszárítani.

 

Kellemes borotválkozásokat kívánok!

Bowapex