A borotvapamacsokról 2

Írta: Bowapex

 

Az előző cikkben írtam a pamacsok anyagáról, most a kötegekről ejtenék pár szót részletesebben.

 

Az olcsóbb pamacsok általában géppel készülnek. Az ára miatt ez kedvező választásnak tűnhet, de tudomásul kell venni, hogy a géppel készült kötegek nem olyan sűrűek mint kézzel készült társaik és hajlamosabbak a szálak elhullatására is. A gépi kötegeket továbbá profilra vágják, míg a kézzel csomózott pamacsok alakját a készítő alakítja, lehetőleg vágás nélkül. Ez azért fontos, mert a levágott szálak vége nem olyan puha (pl a borzoknál), mint a természetes szálvégek.

 

A kötegeknek alapvetően két típusát különböztetjük meg. Ezek a formák gyakran esztétikai különbségek, illetve a gyártási technológiából adódnak, de mindegyik más jellemzővel is bír.

 

Bulb

Egy izzó forma, lekerekített tetővel. Nagyobb pontosságot nyújt a pamacsolás során. A formája miatt gerincesebb kötegek.

 

Fan

Itt minden szál egyforma hosszúságú, általában gépi vágású. Jobban terül a szappanon és az arcon is. Jobb a habfelvétel a szappanról és arcra is jobban viszi fel a habot. Nem lehet olyan pontosan pamacsolni és sokkal kevésbé gerinces.

 

 

Ezen a két formán belül változhatnak az arányok a kiképzést illetően. Van még két típus, amit ebből a kettőből lehet levezetni.

 

Flat top

Teljesen lapos a teteje. Középen a szálak rövidebbek mint a széleken.

 

Hibrid

Ez általában a szintetikus pamacsokra jellemző forma.

 

 

A kötegek méretét két adattal lehet meghatározni. A köteg átmérője és hossza. Ezek a paraméterek nagyban meghatározzák a jellemzőit. A köteg átmérő általában 18-32mm között szokott lenni. Ezen a két értéken kívül eső méretek már nem igazán jól használhatóak. Azt hogy a pamacsunk mennyire gerinces, illetve lágy, nem csak az anyaga, hanem ennek a két méretnek az aránya is meghatározza. Például egy ugyanolyan anyagból készült köteg, ugyanakkora átmérővel sokkal gerincesebb lesz, ha a köteg rövidebb.

 

Érdemes néhány fogalmat tisztázni ami a pamacsoknál szokott előfordulni. Általában itt is az angol kifejezés szokott megjelenni, ezért megpróbálom ezeket összefoglalni.

 

Bristle Bloom

Ez azt jelzi, hogy a köteg mennyire nyílik szét amikor fejjel lefelé fordítjuk és a saját súlyával az asztallapra helyezzük. A borz pamacsok általában lágyabbak és teljesen szétnyílnak. A sörte kötegek sokkal kisebb „virágzást” képesek produkálni. Természetesen ez függ a köteg sűrűségétől is.

 

Backbone

Ez a kifejezés a gerincességre utal. A pamacs ellenállását jelzi, amit nyomás esetén produkál. Ez teljesen egyéni preferencia, mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy neki melyik a megfelelő. Egy gerincesebb pamacs sokkal jobban átmasszírozza az arcbőrt és a szappanból is könnyebben vesz fel anyagot. A kevésbé gerinces pamacsok nagyobb felületen tudnak érintkezni a bőrrel és finomabb az érzet a bőrön.

 

Bristle Loft

A köteg hosszát jelenti. A mérés a nyél tetejétől a köteg csúcsáig tart. A hosszabb loft nagyobb terülést (Bristle Bloom) és kevésbé gerinces pamacsot eredményez.

 

Bristle Diameter

A köteg átmérőjét jelenti. Az átmérőt azon a ponton mérik, ahol a szálak egymáshoz vannak kötve. Általában milliméterben adják meg. Minél nagyobb az átmérő, annál több szál található benne. Szem előtt kell tartani azonban, hogy a kézi csomózás sűrűbb.

 

 

Köszönöm a figyelmet!

 

Bowapex