A biztonsági borotvapengékről

Írta: Bowapex

A D.E. borotvapengéket King Camp Gillette és William Nickerson alkotta meg a XX. Század elején. Szabadalmat jelentettek be rá, így 25 éven keresztűl csak a Gillette gyárthatott ilyen pengéket. A szabadalom lejárta után számos gyártó elkezdte a saját hajlítható pengéjét gyártani és a Gillette is számos változtatást hajtott végre rajta. A legfontosabb változás az volt, hogy a penge vékonyabb lett. Ezért újabb készülékeket kellett gyártani hozzájuk és ha valaki szerette volna használni a régi készülékét, az rákényszerült bizonyos módosításokra, pl a penge és az alaplemez közé valamilyen kis lemezt kellett behelyeznie.

 

A legvégső ma is ismert formáját számos átalakítás után 1933-ban érte el. A forma és a méret azóta nem változott, viszont az ezt megelőző készülékek már csak az új pengék komolyabb módosítása után voltak használhatóak.

 

Míg a forma és a vastagság alapvetően nem változott, komoly fejlesztések folytak a jobb anyagok és a gyártástechnológia tekintetében. 1959-ig a pengék szénacélból készültek, aminek komoly hátránya volt hogy könnyen rozsdásodott, viszont hatalmas előny volt az újraélezhetőség, viszonylag egyszerűen, akár otthoni körülmények között is. Erre a célra számos gyártó készített pengeélező eszközöket.

 

 

1959-ben aztán a Gillette kifejlesztett egy organosziloxán gél bevonatot, ami a pengéket rozsdamentessé tette. Ezt követően a nagyobb cégek kísérleteket folytattak különböző bevonatokkal, mígnem 1962-ben előrukkoltak a politetrafluoretilén bevonattal, amit ma csak teflonként ismerünk. Ez csökkenti a súrlódást és megvédi a pengét az oxidációtól is.

 

A borotvapengéket a mai napig így készítik. A választék hatalmas és minden penge más-más tulajdonságokkal rendelkezik, bár a forma nem változik. Az hogy kinek melyik felel meg a legjobban nagyon változó, ezért érdemes több fajtát is kipróbálni. A pengék különböző készülékekben teljesen másképpen viselkednek, így a variációk száma szinte végtelen. Személyes tapasztalatomat tudom leírni ezzel kapcsolatban. A nekem legjobban bevált pengék a Feather, az Astra, a Mühle és a ma már nem gyártott zöld Astra, amit még Csehszlovákiában gyártottak. Az általam használt készülékek: Mühle R41 és Fatip Piccolo. Mindkettő nagyon alapos, agresszívnak mondott készülék, szinte biztos vagyok benne hogy más borotvát használók teljesen más tapasztalatokról számolhatnak be. De hát ez egy ilyen, erősen szubjektív műfaj :)

Feather és Mühle pengéket a wetshaving.hu kínálatában lehet találni.

 

Köszönöm a figyelmet és kellemes borotválkozást kívánok mindenkinek!

Bowapex