A Késes borotválkozásról

Írta: Bowapex

 

Amikor társaságban, beszélgetések során kiderül hogy borotvakéssel borotválkozom, az első kérdés mindig az hogy „és nem vágod meg magad?” A helyzet az, hogy de igen előfordul néha. Viszont ennyivel ki is merül az összes negatívuma ennek a típusú borotválkozásnak. Kis gyakorlással és odafigyeléssel minimálisra csökkenthető a sérülések kockázata és ha elő is fordul sérülés az nagyon gyorsan és heg nélkül gyógyul. Főleg ha tímsót is használunk a kezelésére.

Furcsa hogy csak ezt az oldalát látják nagyon sokan, viszont a rengeteg pozitívumát nem veszik észre. Ezért gondoltam összeszedek néhány gondolatot ebben a témában.

 

Alapos

A borotvakéssel érhető el a legsimább végeredmény. A jól élezett késnél semmi nem élesebb és mivel a szögekkel szabadon játszhatunk (nem határozza meg a fej formája mint egyéb borotváknál), ezért mindenhol a számunkra legmegfelelőbb szöget alkalmazhatjuk. Mivel minden embernél teljesen más a szőrnövekedés iránya és az arc formája, ezért szinte mindenhol más szöget kell alkalmazni egy borotválkozáson belül is. Ezt a késen kívül mással nem tudjuk megoldani.

 

Irritáció mentes

A bőr irritáció általában akkor alakul ki ha a borotvát rányomjuk az arcunkra. Előfordulhat még hogy nem megfelelő az előkészítés, de feltételezzük hogy nem erről van itt szó. A sokpengés borotvákat kénytelenek vagyunk rányomni az arcunkra, mert a fej kialakításából adódóan így tud a penge a bőrünkhöz érni. Megvágni valóban nehéz vele magunkat (bár néha azért sikerül ezekkel is), de az első penge után a többi már csak a bőrt kaparja, vagy a lenyomott bőr miatt túl mélyen vágja le a borostát, ami így szőrbenövést okozhat.

A borotvakést ellenben nem tudjuk nyomni (illetve igen de akkor csúnya vége lesz :) ), ezért mindig a bőr felszínén dolgozik és ott távolítja el a szőrt. Akár több kört is borotválkozhatunk különböző irányokból és a végeredmény teljesen irritáció mentes lesz.

 

Gazdaságos

Annak ellenére hogy a borotvakések viszonylag drágák a sokpengés borotvákkal szemben, hosszú távon mindenképpen sokkal gazdaságosabbnak mondhatóak. Ha kiszámoljuk, hogy napi borotválkozással mondjuk tíz év alatt mennyit költünk sokpengés patronokra, akkor nagyon meg fogunk lepődni. Ellenben egy borotvakés ha vigyáznak rá és minden borotválkozásnál rendszeresen bőrön fenik, akkor nagyon sokáig megtartja az élét, az élettartama pedig emberöltőkben is számolható. A mai napig használnak száz évnél idősebb borotvákat is. Számításaim szerint egy 100.000ft-os borotvakés megtérülési ideje ha minden nap használjuk (szemben egy patronos készülékkel amiben hetente cseréljük a pengéket (1000ft/db)), nagyjából két év!!! Ha olcsóbb patronokat használunk, akkor ez kitolódhat akár öt évre is.

 

Környezetbarát

Ezt nem kell külön magyarázni szerintem. A borotvakéses borotválkozásnál nem termelődik semmilyen szemét! Ha szappant használunk, akkor még tovább csökkenthető a szemét mennyisége amit a borotválkozásunkkal termelünk, de itt most csak a borotvakésről van szó aminek gyakorlatilag nulla a hulladékképzése. Arra nézve nem végeztem számításokat, hogy a sokpengés műanyag borotvákból hány mázsa szemét termelődik személyenként, de ezt inkább mindenkinek a fantáziájára bízom. Elképesztő szám lehet és ezek a patronok nem is újrahasznosíthatóak!

 

Szép

Sokunknak nem mindegy, hogy a hétköznapi használati eszközeik milyen esztétikai élményt nyújtanak. A borotvakés (főleg ha egyedi vagy mívesebb darab) mindenképpen nagyobb élményt nyújt mint egy darab műanyag amibe pengéket ragasztanak. Egy mindennapos szertartásnál ez nagyon fontos dolog véleményem szerint.

 

 

Élménnyé teszi a borotválkozást

A késes borotválkozás egy szertartás ahol nem lehet kapkodni és mindig figyelni kell a mozdulatainkra. Megköveteli a teljes koncentrációt. Ha reggelente egy ilyen szertartást végzünk akkor a napunk is másképpen indul. Nekem egy mini jóga gyakorlat minden nap amit már nem tudok kihagyni és nem is szeretnék. Ahogy befejeztem már várom a következő alkalmat. Kicsit addiktív is :) Viszont nem káros.

 

Shave like a man

A fentebb leírtak mellet egy nagyon fontos lelki tényező az, hogy a borotvakéses borotválkozás rendkívül férfias tevékenység. A férfivá válás egyik fontos mozzanata a borotválkozás és az ápolt arc minden nap. Ha mindezt egy késsel érjük el akkor büszkék lehetünk magunkra, mert úgy borotválkoztunk mint egy férfi!

 

Éles pengét mindenkinek!

 

Bowapex