Summáját írom az nedves borotválkozásimnak!

Írta: Bowapex

 

Ez az írás most rólam szól, de remélem nem csak nekem.

 

Nagyjából öt éve, hogy megismerkedtem a hagyományos borotválkozással és beszippantott ez a világ. Azóta sok minden történt. Megpróbálom összegezni, hátha jól jön még valakinek. Kicsit hosszú lesz!

 

Miért?

 

Nyűg volt minden borotválkozás. Ha egy mód volt rá kihagytam és húztam ameddig lehetett. De hetente egyszer muszáj volt. A szakáll sem állt jól. Minden borotválkozás után tele volt a nyakam vörös foltokkal és nagyon kellemetlen érzés volt. Próbáltam különböző készítményeket, de (most már tudom) nem ez volt a gond. A gépek sem váltak be. Valahol mélyen éreztem, nem így kell borotválkozni!

 

Az első lépések.

 

Még emlékeztem, hogy a nagyapáim mit használtak. Hagyományos „Double Edge” borotvát „gillette” pengével. Nem is gondoltam, hogy még kapható ilyen és arra, hogy ez lehet a helyes út. A dédnagyapám még késsel borotválkozott, sőt a dédnagymamám borotválta őt a bérház gangján munkába indulás előtt. De hát ezek ugye elavult dolgok-gondoltam-a mai modern borotvák jobbak kellenek, hogy legyenek. Mikor már az összes sokpengés (reluxa) borotvát végigpróbáltam és semmi sem működött, gondoltam egy merészet. Megvásároltam életem első biztonsági borotváját, egy Mühle R41-et. Ha már ott jártam, vettem egy HJM pamacsot is és borotvaszappant. Ezúton is köszönöm az eladónak, hogy rábeszélt.

Az első alkalommal félve használtam a borotvát, de azonnal ráállt a kezem és éreztem, hogy ez lesz az!

 

Elkezdtem kutakodni a neten és akkor találtam rá a borotvafórumra, ahol rengeteg segítséget kaptam és egyre jobban belemerültem a témába. Nemsokára meglett az első borotvakésem is, egy Dovo.

 

Innen már nem volt visszaút!

 

A fórumon megismerkedtem Horváth Gergellyel (HG Razors), aki rengeteget segített, hogy megtanuljak borotvát élezni. Ezúton is ezer hála és köszönet neki a türelméért és a segítőkészségéért.

 

Elindult egy folyamat, aminek nem tudtam (nem is akartam) gátat szabni. Ki akartam próbálni minden eszközt amit csak lehet. Megnyílt egy új világ számomra, a szappanok és borotválkozás előtti/utáni készítmények világába, valamint a különböző pamacsok felé. Jelenleg igen komoly készlettel rendelkezem már ezekből :)

 

 

Bowapex Custom Razors

 

A következő szakasz az öreg borotvakések használhatóvá tétele volt. Rengeteg „rozsdaboglya” volt eladó a neten és arra gondoltam, hogy ezekkel lehetne még kezdeni valamit. Elkezdtem keresgélni és kérdezősködni, hogy is megy ez. Lassacskán meglettek a megfelelő eszközök és nyersanyagok is és egyre szebben sikerültek a munkáim. Horváth Gergő ebben is rengeteget segített és Jenes Sanyi (Jenes Razors) is sok tanáccsal látott el. Végül létrejött a Bowapex Custom Razors oldalam és hamarosan a „Hagyományos borotválkozás fórum” facebook csoport is.

 

Nagyon röviden ennyi. Most itt tartok.

 

 

Szólnék pár szót arról, hogy mit ad nekem a hagyományos borotválkozás.

 

 

Mindig egy élmény!

 

Az első dolog amit kiemelnék: élménnyé vált a borotválkozás. Elmúlt az irritáció és mindig tökéletes simaság a végeredmény. Szinte sajnálom, hogy be kell fejezni és nagyon várom a következő alkalmat. Jelenleg naponta borotválkozom. A sok gyakorlás eredményeként már a kisebb vágások is nagyon ritkák, szinte nem is fordulnak elő. Szerencsére a párom is a borotvált arcot szereti és a lányaim is szívesebben adnak puszit, mert apa nem szúr :)

 

 

 

Illatok!

 

Nem is hinné az ember, hogy milyen fontosak az életünkben az illatok. Erre akkor döbbentem rá, amikor elkezdtem egyre több fajta szappant és aftershave-et használni. Bizonyos illatok hatására emlékek jönnek elő a gyermekkorból például. Vannak olyan készítmények, amiket már a nagyszüleink is használtak és bizony felidézi azt a kort az illat. Egy Barbon például engem a nyolcvanas évekbe repít vissza, pedig nem nevezném kellemesnek a szagát.

És természetesen vannak a nagyon gondosan megkomponált illatú kozmetikumok, kifinomult illatvilággal. Érdemes minél többet kipróbálni!

 

Eszközkultúra!

 

Nekem nagyon nem mindegy, milyen eszközöket használok és úgy veszem észre, hogy a férfiak többsége így van ezzel. Egy szépen elkészített borotva, pamacs, vagy akár egy habkeverő edény erősen megemeli a komfortérzetemet. Teljesen mindegy, hogy ezt egy régi (akár több mint 100 éves) eszköztől kapom meg, vagy egy modern gondosan elkészítettől, a lényeg a minőség!

Privát szerencsém, hogy a dédnagyapám borotváját is használhatom, amit én újítottam fel! Ez még egy érzelmi szálat is fűz a borotválkozáshoz nálam!

 

Nem összehasonlítható azzal, amikor az ember egy darab műanyagot huzigál az arcán.

 

 

 

 

Külön élmény, amikor borotválkozás előtt összekészítem az eszközöket az aznapi szeánszhoz. Az meg egy extra perverzió, hogy le is fotózom és megosztom a csoportban. De úgy tudom ezzel sokan vannak így :)

 

Ez az idő csak az enyém!

 

A borotválkozás alatt (főleg ha késsel történik), nem tudunk másra koncentrálni. A férfiak agya olyan, hogy egyszerre csak egy dologra tudnak maximálisan figyelni. Egyszerű a képlet. Ha nem figyelsz megvágod magad. De pont ebben van a szépsége is. Nyugodt körülményeket kell teremteni és csak erre figyelni. Nem gondolkodhatsz a munkán vagy a problémákon, így erre az időre ezeket teljesen ki kell kapcsolni. Szükség van erre? Nagyon is! Ezt a 15-20 percet csak magamra szánom és sokkal jobban indul a nap. A jógaórákra szánt pénzt erre kell költeni, mert sokkal több haszna van szerintem. Bizonyos kutatások és statisztikák szerint is jót tesz a férfiak mentális egészségének az ilyen hagyományos módon történő borotválkozás. A végén pedig büszkén jöhetsz ki a fürdőszobából, mert úgy borotválkoztál mint egy férfi és teljesen megérdemelten gyűjtheted be az elismerést a párodtól!

 

Ennyi! Remélem lesz olyan, aki tud meríteni belőle!

 

Kellemes borotválkozásokat mindenkinek!

 

Bowapex