Borotválkozási hibák, avagy mit csinálok rosszul?

Írta: Bowapex

 

Sokszor keresnek meg olyanok, akik most kezdték a hagyományos módon történő borotválkozást. Beszámolnak róla, hogy valami nincs rendben. Irritált lesz a bőr, nagyon csíp az aftershave, nem tökéletes a végeredmény stb. A beszélgetések alatt mindig kiderül a turpisság. „User error” esete forog fent általában. Összeszedtem a legalapvetőbb hibákat és megpróbálok megoldást is kínálni rájuk.

 

Az első legalapvetőbb probléma az előkészítés hiánya, vagy hogy egyáltalán nincs előkészítés. Van aki azt gondolja, hogy elég ha bevizezi az arcát és mehet rá a penge. Ez nagyon kevés! Ha nincs a bőr megfelelően előkészítve és a borosta nem kellően puha, akkor bizony megsínyli az arcunk és nem lesz tökéletes a borotválkozás. A legjobb ha fürdés vagy zuhanyzás után borotválkozunk, de ha erre nincs lehetőség akkor meleg vizes törülközőt tegyünk az arcunkra. Pár percre elég. Hasznos, ha valamilyen szappannal is megmossuk előtte az arcunkat. A megfelelő előkészítés alapvető feltétele a tökéletes borotválkozásnak!

 

 

A másik alapvető hiba, a nem megfelelő eszközök, vagy kozmetikumok használata. Ha olyan terméket használunk amelynek valamelyik összetevőjére érzékeny a bőrünk, akkor a borotválkozás után érezni fogjuk. Kellemetlen, lehet, hogy viszket, vagy kiszárad bőr. Érdemes több terméket kipróbálni, vagy teljesen organikusat választani belőle. A flakonos borotvahab szintén rossz választás. Kimarad a pamacsolás, ami nagyon fontos része az előkészítésnek és a hajtógáz is okozhat irritációt. Érdemes áttérni a borotvaszappanok használatára!

 

 

Az előbb már említettem, de külön kiemelném az elégtelen pamacsolást, illetve ennek hiányát. A borotvapamacs több funkciót is betölt. A szappanból habot képez a borostán, így segít a nedvességet a szőrszálakban megtartani és a bőrben vérbőséget idéz elő, ami kiemeli szőrszálakat. Így a borotva sokkal hatékonyabban működik.

 

 

Hiba még, hogy figyelmen kívül hagyják a szőr növekedésének irányát. Ez mindenkinek teljesen egyéni adottsága és az arc különböző területein is változik. Érdemes kitapasztalni, hogy melyik részen milyen irányba nő a borosta és ezt szem előtt tartva alkalmazni a borotválkozási irányokat. Erről már két korábbi cikkben írtam részletesen.

 

http://artofshaving.hu/blog/bowapex-blog/34-szogek-es-iranyok-keses-borotvalkozasnal

http://artofshaving.hu/blog/bowapex-blog/36-szogek-es-iranyok-alkalmazasa-biztonsagi-double-edge-borotvaknal

 

 

Ehhez kapcsolódik még a szögek rossz megválasztása. Az előző két cikkben ezeket is részletesen fejtegetem. Érdemes elolvasni!

 

A leggyakoribb és legsúlyosabb hiba a túl erős nyomás. Biztosan van bennünk egy késztetés, hogy minél jobban nyomjuk annál simább lesz, de ez tévedés. A Double edge borotváknál ezzel csak azt érjük el, hogy megnyúzzuk magunkat, a késnél pedig szép vágásokat szerezhetünk. A pengének az a jó, ha minél inkább sík a borotválandó felület. A nyomás hatására egy árok keletkezik a bőrön és a penge a bőrt kezdi vágni a szőr helyett. Ez pedig irritációhoz vezet. A sokpengés borotvák miatt is kialakulhatott ez a dolog, azokat valóban nyomni kell ha eredményt akarunk elérni. A helyes nyomás megválasztásához tegyük a borotvát az arcunkra úgy, hogy csak a saját súlyával nehezedjen a bőrre. Így megérezzük a megfelelő nyomáserősséget. Törekedjünk inkább a minél síkabb felület létrehozására.

 

Ha nem megfelelő a síkosítás, a borotva nem tud akadálytalanul siklani a felületen. Megugorhat a penge, esetleg megakad. Ez is okozhat irritációt és sérüléseket is. Alapvető hiba ha olyan területet borotválunk amin már nincs hab és sokszor vissza is térünk oda. Ha úgy érezzük, hogy még szükség lenne ott borotválásra, akkor vigyünk fel még rá habot. Sokat segíthet a borotválkozási olaj használata. Ez segít a jobb siklásban és tartósabban a bőrön marad mint a szappan.

Elképzelhető, hogy a szappan nem síkosít rendesen és ezért alakul ki irritáció. Ez esetben próbáljunk ki másik terméket.

 

Hirtelen ennyit tudtam összeszedni, de úgy érzem leírtam mindent amit a kérdésekből leszűrtem. Ha további gondok felmerülnek, azt egy külön cikkben taglalom :)

 

A cikkről folytatott beszélgetés IDE kattintva érhető el!

 

Kellemes borotválkozást kívánok!

 

Bowapex