Szögek és irányok alkalmazása biztonsági (Double Edge) borotváknál

Írta: Bowapex

Székely András fotója

 

Előző hasonló témájú írásomban a borotvakéseknél alkalmazható szögeket és irányokat vettem górcső alá. Most a biztonsági borotvákról ejtenék néhány szót.

 

A borotválkozásnál használt irányokról és azok elnevezéseiről már korábban szóltam, így azt nem ismételném.

 

Itt megtalálható:

Szögek és irányok késes borotválkozásnál

 

Legelőször is ismerkedjünk meg a Double Edge borotvák részeivel. Az egyszerűség kedvéért a három részes borotvákról írnék. A TTO (Twist to Open) borotváknál is ugyanez az elv érvényesül, csak a nyitási metódusuk más.

 

A cikkhez a képeket a https://www.badgerandblade.com oldalról vettem át.

 

Tehát a biztonsági borotvák részei.

 

 

Ahogyan a képen is látható, a felső és az alsó lemez felelős a penge meghajlításáért, valamint a penge kiállásáért.

 

 

 

 

Ezek az arányok határozzák meg azt is, hogy egy borotva mennyire megengedő, vagy agresszív. A tökéletes szög eléréséhez mind a felső, mind az alsó lemez széleinek a bőrhöz kell érnie, hiszen ha az egyik nem fekszik fel a penge elemelkedik az arcbőrtől. A borotvagyártók úgy alkotják meg ezeket az eszközöket, hogy a tökéletes szög alkalmazásakor a penge pont a megfelelő szögben és erősséggel érjen a bőrünkhöz.

 

 

Az ideális szög megtalálására több megoldás is van, Az egyik, hogy a borotva felső lemezét az arcunkra helyezzük úgy, hogy a nyél merőleges legyen a bőrünkkel, majd a nyelet lassan lefelé mozgatjuk amíg a penge a bőrhöz nem ér.

 

 

A másik metódus természetesen az, ha az alsó lemezt érintjük az arcunkhoz a bőrre párhuzamos nyéllel, majd a nyelet felfelé mozgatjuk addig, míg a penge a bőrhöz nem ér.

 

 

Miután megtaláltuk a megfelelő szöget, igyekezzünk azt tartani borotválkozás közben. Kis gyakorlás után ez nem okozhat problémát, egy idő után pedig rutinná válik.

 

Szót kell még ejtenem az állítható borotvákról is. Ezek hatalmas előnye, hogy szabadon választhatjuk meg bizonyos keretek között, hogy a penge milyen szögben álljon az arcunkon. Ezt úgy éri el, hogy a fedőlemez és a penge közötti távolságot (gap) növeli, illetve csökkenti. Ezáltal a penge más szögben fog állni az arcbőrünkhöz képest és teljesen más élményt tud nyújtani egyazon borotva. A kezesbáránytól az arcletépő agresszivitásig :)

 

Nagyobb „gap” esetén gyakorlott kezekben több szög is alkalmazható egyazon beállítással.

 

 

Köszönöm a figyelmet és kellemes borotválkozást kívánok mindenkinek!

 

Bowapex

 

Diskurzus a cikkről és hozzászólások itt!