Solingeni borotvakés felújítása, avagy van élet a halál völgyében!

Írta: Bowapex

 

Egy kedves ismerősöm keresett meg, hogy vett egy borotvakést és kezdjek vele "valamit" Mondtam hogy persze, küldje el. Darabidő múlva jött az értesítés, hogy felvehetem a csomagot és megérkezett ez.

Sok borotvát láttam már nagyon rossz állapotban, de ez vitt mindent. El is gondolkodtam, hogy visszaküldöm, de mit ér az élet kihívások nélkül és különben is innen szép nyerni, úgyhogy nekiláttam.

A szétszedés után ez fogadott:

 

 

 

Nos igen. Aki nyelezte úgy gondolta, hogy jó az a szög szegecsnek és gondolkodás nélkül bele is ütötte :)

A penge viszonylag széles, 8/8 körüli lehetett újkorában, de erősen elfenték (szerintem kaszakövön) A szélesebbik részén 24mm, míg a keskenyebbik felén 22mm vagy kicsit kevesebb. Ezt ki kellett egyengetni, így a kés egy erős 7/8 lett.

Ezután meghitt csiszolgatás következett néhány órán keresztül, különböző szemcsefinomságú csiszolópapírok és parafadugó aktív részvételével. A rozsdát teljes egészében sikerült eltávolítani, de a hosszú évek alatt rozsda által kimart lyukakat sajnos nem.

 

 

 

 

De egy ilyen korú és ennyire elhanyagolt késnél már ez is szép eredmény. Miután úgy ítéltem meg, hogy elég a csiszolásból, megterveztem a nyélpaneleket. A nyélanyagnak a kirinite nevű akrilra esett a választásunk, abból is a toxic green fantázianévre hallgató mintázatú lett a befutó. Éknek bordó plexit választottunk.

A penge alatt látható terv lett a befutó.

 

 

 

A panelek kivágása és csiszolása következett.

 

 

 

 

A készre csiszolt és polírozott alkatrészek már csak az összeszerelésre várnak:

 

 

 

Végül elkészült a mű, már csak az élezésre vár. A gazdája nagyon meg volt elégedve és nekem is nagyon teszik a végeredmény. Egy újabb antik borotvakés lett megmentve az utókornak. Egy újabb 100 év még biztosan benne van.

 

 

 

 

A munkáim itt tekinthetőek meg: https://www.facebook.com/bowapexcustomrazors/

 

A cikkről folytatott beszélgetés IDE kattintva érhető el.

 

Kellemes borotválkozáskokat kívánok mindenkinek!

Bowapex