Kezdésnek mit?

Írta: Bowapex

Kezdésnek mit?

 

 

 

Gyakran felmerül a kérdés a hagyományos borotválkozás felé kacsintgatókban, hogy milyen kezdőszettet érdemes vásárolni. Ebben a cikkben ehhez próbálok némi útmutatást nyújtani.

 

Alapvetően azt kell eldöntenünk, hogy késsel, vagy biztonsági borotvával szeretnénk borotválkozni, de bármelyik irányt követjük, vannak olyan eszközök amiket mindkét esetben ajánlatos beszereznünk.

 

Borotvapamacs

A tradicionális borotválkozás alapvető kelléke, akár késsel, akár DE (Double edge) borotvával borotválkozunk. Lehet borotválkozni úgy is hogy nem használjuk, de közel nem nyújtja azt az élményt, illetve a végeredmény sem az igazi. A borotvapamacs a borotválkozás során több funkciót is ellát. Alapvető feladata, hogy a szappanból vagy krémből a megfelelő állagú habot létrehozza, így azt sokkal könnyebben és alaposabban tudjuk a borostába „dolgozni” Másodlagos-de ugyanolyan fontos-szerepe a bőr előkészítésében van. A pamacsolás hatására vérbőség alakul ki az arcbőrben, amitől a szőrszálak kiemelkednek és sokkal jobb eredményt érhetünk el.

A pamacsok általában sörtéből, borzszőrből, illetve szintetikus szálakból készülnek. Mindegyik típusnak nagy rajongótábora van wetshaving-es körökben. Alapvető különbség, hogy a sörte pamacsok sokkal „gerincesebbek”, míg a szintetikus, illetve borz pamacsok inkább a lágyabb vonalat képviselik. Kezdésnek én a sörte pamacsokat tartanám jobb választásnak, később pedig érdemes kipróbálni a borz és szintetikus vonalat is.

Szerencsére borotvapamacsból nagy választék van, mindenki ki tudja választani a neki legmegfelelőbbet.

 

 

Borotvaszappan

Szerencsére ma már ebből is nagy választék van. Rengeteg illat és kiszerelés áll rendelkezésre. Kezdésnek én olyan szappant javasolnék, ami könnyen ad megfelelő habot és egyszerű a használata. Léteznek olyan szappanok amik csak bizonyos gyakorlat után „működnek” jól és ez egy kezdő wetshaving-esnek lehet hogy csalódást okoz. Nagyon sok megfelelő márka létezik, a teljesség igénye nélkül csak néhány. Magyar márkák a Balatoni szappan, Cinke, African Spa, valamint a régi retro darabok, a Barbon és a Figaró. Néhány külföldi márka, a Proraso, DR Harris, Taylor of Old Bond Street, Phoenix. De rengeteg fajta van még ezeken kívül.

 

Aftershave

Az aftershave-ek esetében kicsit egyszerűbb a dolog, hiszen aki eddig is borotválkozott valahogy az biztosan használt már borotválkozás utáni terméket. Itt két alapvető vonulat van, az alkoholtartalmú szerek, illetve a balzsamok. Nagyon egyénre szabott, hogy kinek mit bír el a bőre és mit szeret használni. Érdemes többet is kipróbálni, akár a szappanoknál említett márkákból.

 

Timsó

Egy rendkívül hasznos és fontos összetevő a tradicionális borotválkozásban. Alkalmazható az esetleges sérülések kezelésére, vérzés elállítására és nem utolsósorban borotválkozás után is mint aftershave. Mindenképpen javasolnám a beszerzését. Egy timsó tömb ha nem ejtjük le és nem áztatjuk el hosszú évekig ki fog minket szolgálni.

 

 

 

Ezek voltak azok az alapvető eszközök, amikre általában szükség van ha valaki el szeretne kezdeni tradicionális módon borotválkozni. A továbbiakban részletezném, hogy mit érdemes beszerezni a késes, illetve biztonsági borotvával történő borotválkozásnál. Sokan úgy gondolják, hogy először biztonsági borotvával kezdenek és ha már megtanultak azzal, akkor lépnek át a késsel történő szőrtelenítésre. Ez egyrészről egy okos gondolat, mert mire a késhez jutnak, már nem okoz gondot a pamacs és a timsó használata és nem rettenünk el az éles pengétől. Viszont a borotválkozási technika annyira más a két eszköz esetében, hogy a biztonsági borotvás rutin nem jelenti azt, hogy nem kell alapoktól megtanulnunk a késes technikát. Tehát ha valaki alapvetően késsel szeretne borotválkozni, az ne habozzon hanem vágjon bele!

 

Borotvakés

Ha kést használnánk, akkor elsősorban magát a kést kell kiválasztani. Érdemes kezdésnek egy belépő szintű, de használható kést választani. Fontos hogy a kést megélezve vásároljuk, mert ha nem elég éles akkor nem lesz benne örömünk. Tapasztalataim szerint a Gold Dollar kések megfelelnek ennek a kritériumnak. Megfelelő minőségű acélból készülnek, ami megélezve sokáig tartja az élét, ellentétben az itthon kapható 2000-3000ft-os újonnan vásárolható késekkel.

Természetesen ha valaki komolyabb kést szeretne, akkor azt is be tud szerezni, de kezdésnek a tanulási időszakra ezeket a borotvakéseket javasolnám.

A borotvakés mellé mindenképpen be kell szerezni egy fenőbőrt, mert minden borotválkozás előtt meg kell a kést bőrözni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az élszalag hamar elveszíti a vágóképességét és vihetjük a kést éleztetni.

 

 

Biztonsági borotvák

Ezen a területen zavarba ejtően nagy a választék. Mindegyik borotva alkalmas a szőrtelenítésre, de mindegyik egy kicsit más karakter. Alapvetően két fajtát lehet megkülönböztetni, úgymint a zárt fésűs ( CC aza closed comb), illetve a nyitott fésűs (OC, azaz open comb). A nyitott fésűs borotvákkal általában a ritkábban borotválkozók járnak jól, mert a hosszabb szőrszálakhoz könnyebben fér a penge és nem tömődik el olyan könnyen. A zárt fésűs inkább a naponta borotválkozóknak kedvez.

 

 

Shavette-ek

Ez egy speciális szegmense a borotváknak. Se nem kés, se nem biztonsági borotva. Leginkább borbélyok használják, valamint azok akik szeretnék a késes rutint kipróbálni, de nem szöszmötölnének bőrözéssel. Ez is egy jó vonal, amihez a Parker és Feather shavette-ket jó szívvel tudom ajánlani.

 

 

Remélem sok kérdésre tudtam választ adni és segítséget nyújtani egy kezdő szett összeállításában. Ha esetleg kérdés merülne fel bárkiben, IDE KATTINTVA tud a cikkhez kapcsolódó facebook bejegyzéshez jutni és kérdezni.

 

Sok kellemes borotválkozást kívánok!

Bowapex