Yaqi DOC "Mellon" biztonsági borotva

Írta: Bowapex

 

A Yaqi cég pamacsait már jól ismerem és szeretem is őket. Mind szintetikus, mind borz vonalon az élvonalba tartoznak véleményem szerint. Ezért is szerettem volna kipróbálni a borotváikat is.

Elsőnek a DOC kialakítású, Melon névre hallgató borotvát szerettem volna tesztelni. Korábban már rendeltem egy fejet tőlük, de mindenképpen az eredeti „godzilla” nyéllel akartam tesztelni.

 

A DOC kialakítás eredete.

 

A Grand Shave King volt az első borotva, ami ezzel a kialakítással készült. Joseph Mellon mutatta be 1940-ben, majd 1944-ban szabadalmaztatta is.

 

 

A kialakítás lényege egy úgynevezett „önkenő” mechanizmus. A felső lemez kialakítása segít megtartani egy kis mennyiségű habot, ami segíti a kenést a borotválkozás során. Ha a borotvát visszafelé toljuk az arcon, akkor a fedlapon tárolt hab visszakenődik az arcra és az újbóli húzásoknál nem száraz felületen fut a borotva. Azon kívül hogy nagyon dögösen néz ki, jól is működik.

 

Az első meglepetés akkor ért, amikor kibontottam a csomagot. A 227grammos súly elképesztő! Nagyon nehéz az eszköz, ami komoly stabilitás érzetet eredményez a használat során. Viszont leejteni nem ajánlott, mert komoly sérüléseket okozhat ha a lábunkra ejtjük. De hát nem kell dobálni :)

A Gun Metal színt választottam, de kipróbáltam a króm változatot is. Mindkettő egyformán remekül működik, a bevonat nem szól bele a működésbe. A felület nagyon szép, teljesen profin kivitelezett felület. Egyáltalán nincs gagyi érzete az eszköznek.

 

 

A penge „betárazása” után ez a kép fogadott.

 

 

Kicsit ijesztő volt ez a pengekiállás, agresszív benyomást keltett. Elsőnek Feather pengét tettem bele. Mivel ez a legélesebb általam ismert penge, gondoltam ha ezzel megbirkózok akkor a többivel sem lehet gond.

 

A megfelelő szög megtalálása nem okozott gondot, nagyon jók a borotva visszajelzései. A nagy nyélnek köszönhetően az én nagy kezemben is kényelmesen fogható és a súly miatt szinte magától szalad az arcon. A Feather pengét meglepően megszelídítette. Nem nevezném agresszív borotvának, viszont nagyon alaposan és irritáció mentesen dolgozik. A DOC kialakítás jól teszi a dolgát amire kitalálták. Valóban extra kenést biztosít és a visszahúzásoknál újra keni a bőrt.

 

 

Összegezve a tapasztalatokat, mindenképpen ajánlott borotva, akár kezdők számára is. Alapos, de nem agresszív és nem utolsósorban nagyon szép tárgy.

 

A Yaqi Mellon borotva megvásárolható a Yaqi Factory Store oldalán.

 

A cikkhez a hozzászólások IDE kattintva a Hagyományos borotválkozás fórum csoportban olvashatóak.

 

Kellemes borotválkozásokat kívánok!

Bowapex