A borotvakések tárolása és karbantartása

Írta: Bowapex

 

 

Aki borotvakés használatára adja a fejét, az nem árt ha tisztában van néhány dologgal. Ebben a cikkben nem a kés használatáról, hanem a karbantartásáról és a tárolásáról ejtenék néhány szót.

 

A borotvakések pengéjének anyaga túlnyomó részben szénacél. Léteznek úgynevezett rozsdamentes anyagokból készült kések is, ezek azonban szintén tudnak oxidálódni. Véleményem szerint a szénacél sokkal jobban fenhető és éltartóbb is mind rozsdamentes társaik, ezért ezt szoktam ajánlani elsősorban. Ezek azonban sokkal jobban tudnak rozsdásodni, ezért sokkal több odafigyelést igényelnek. Nem szeretném túlmisztifikálni a dolgot, nem olyan bonyolult dolog a megfelelő használat és karbantartás. Igyekszem a következőkben pontokba szedve kitérni mindenre ami a témával kapcsolatos.

 

Tárolás

 

Nagyon fontos, hogy a borotvakésünket mindig száraz helyen tároljuk. A szénacél pengék a párás levegő hatására oxidálódni fognak. Ennek első körben lehet, hogy nincs is látható jele, viszont az élszalag megérzi és tompul a kés. Legjobb, ha nem a fürdőben, hanem a szobában tároljuk, lehetőleg valamilyen dobozban. A dobozba tehetünk nedvszívó szilikagélt is. Ha a családban kisgyermek is van, akkor ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk olyan helyen ahol hozzáférhet!

 

Fenés

 

A megfelelő borotválkozási élményhez hozzátartozik a megfelelően éles kés. Minden használat előtt fenni kell a kést, amit bőrszíjon ajánlatos végezni. Teljesen megfelelő egy natúr, semmivel sem kezelt bőrszíj, ami a marhabőr szőr felőli részéből készül. Van aki pasztával is kezeli, az én tapasztalataim szerint ez nem szükséges. Természetesen lehet próbálkozni vele, lehet hogy van akinek úgy jobban működik a dolog.

 

A bőrözésről készítettem egy videót is.

 

 

 

 

Érdemes krómoxidos balsafát, vagy bőrt is készíteni és nagyjából tíz használat után százszor azon is meghúzni a kést. Erről is készítettem egy videót.

 

 

 

 

Élezés

 

A fenéssel ellentétben itt már kövekre van szükség. Amikor a bőrözés és a krómoxidos balsa sem hoz megoldást, akkor van szükség a kövön történő élezéshez. Ehhez speciális kősor szükséges, általában a konyhakésekhez készült kövek nem alkalmasak erre. Erről is készült videó természetesen.

 

 

 

 

Használat közben

 

Borotválkozás közben arra ügyeljünk, hogy a borotvakésünk nyele és a forgáspontnál lévő szegecs (pivot pin) ne legyen vizes. A nyélnek ha megfelelően kezelt fa, szaru, vagy műanyag nem eshet baja és szárazra törölhető, de ha a víz bekerül a penge és a nyél közé, akkor onnan nagyon nehéz eltávolítani és bizony rozsdásodni fog. Tanuljuk meg úgy használni a késünket, hogy csak a penge legyen vizes. Miután befejeztük a borotválkozást mindig töröljük szárazra, különben így járhatunk.

 

 

Fontos még, hogy a kést soha ne rázzuk és kocogtassuk, mert rideg az anyag és nagyon vékony. Ha odakoccan a mosdóhoz, nagyon könnyen törik.

 

 

Én mindig teszek a mosdókagylóba egy nedves szivacsot és azon húzom le a habot, de léteznek egyéb praktikák is. Van aki törülközőn húzza le, vagy vízzel leöblíti. De mindig óvatosan, mert nagyon éles.

 

Egyéb korrózióvédelmi megoldások

 

A pengét megóvhatjuk még a rozsdától úgy is, hogy valamilyen anyaggal kezeljük. Itt is széles a választék és mindenki másra esküszik. A legegyszerűbb a „homlokzsír” használata, ami annyit tesz, hogy az ujjainkkal megdörzsöljük a homlokunkat és az onnan „szerzett” zsiradékot felvisszük a pengére. Kezelhetjük valamilyen olajjal is, én általában pre shave olajat, vagy szakállolajat használok, amit nagyon vékonyan viszek fel a pengére. Ha hosszabb távon szeretnénk megvédeni a pengét és nincs kedvünk sűrűn ezzel foglalkozni, akkor a Renaissance vax a legjobb megoldás. Ezzel az anyaggal még a nyelet is kezelhetjük, véleményem szerint ez a legjobb megoldás.

 

Remélem hasznos sokaknak ez az írás! Sok kellemes borotválkozást kívánok!

 

Bowapex

 

Hozzászólások a Hagyományos borotválkozás fórum csoportban IDE KATTINTVA!