Elég éles a borotvakésem?

Írta: Bowapex

 

 

Sokszor felmerül a késes borotválkozást elkezdőkben, hogy vajon elég éles-e a borotvakésük. Amíg nem volt az arcunkon valóban megfelelően élezett kés, addig ennek az eldöntése nem is olyan egyszerű kérdés. Az hogy a karunkon borotválja a szőrt sajnos nem igazán megfelelő teszt, ezt tudja egy jól élezett konyhakés is mégsem alkalmas borotválkozásra. Hát akkor hogyan tudjuk megállapítani, hogy megfelelően élezett kést tartunk a kezünkben? Ebben próbálok most némi segítséget nyújtani.

Az elsődleges és legfontosabb teszt maga a borotválkozás. Semmilyen más próba nem helyettesíti ezt és nem ad tökéletes eredményt. Ha borotválkozás közben érezzük hogy húz, vagy akad, esetleg elpattog a kés a borostán, akkor biztosan nem jó az él és meg kell fennünk. Ez nagyon fontos, mert lehet hogy a borotvakés nem éles annyira hogy megfelelően levigye a borostát, viszont annyira mindig éles hogy csúnyán megvágjuk magunkat ha nem tudjuk teljes mértékben kontrollálni a mozgását az arcunkon. Jó „munkát” csak éles szerszámmal lehet végezni. Ha ezt tapasztaljuk, akkor alaposan „bőrözzük” meg a kést és ha ez nem hoz eredményt akkor mindenképpen kövön kell megélezni, vagy éleztetni.

 

Abban az esetben ha nincs mód arra hogy borotválkozással teszteljük a borotvakést, léteznek egyéb módszerek is. Több helyen találhatunk leírásokat, vagy videókat amik bemutatnak ilyen praktikákat, de van néhány amit nem javasolnék. Ilyen például a „körömteszt”, ami élezés közben segíthet az élezőnek, de egy kész tökéletesen élezett borotvát akár el is ronthat. Találtam olyan trükköt is, amikor valaki egy tű segítségével próbálta megnézni az élszalag állapotát, ami több szempontból is aggályos. Mivel fém érintkezik fémmel ebben az esetben, ezért könnyen megsérülhet a borotvakés éle, illetve a penge oldalát is összekarcolhatjuk egy óvatlan mozdulattal. Van aki paradicsomot szabdal a borotvakéssel, és még számos ilyen furcsaság létezik.

 

Ami nekem bevált az alapvetően két módszer.

 

A borotválkozás után a legmegbízhatóbb az úgynevezett „hajszálteszt”, amikor is a borotvakés élére egy hajszálat teszünk és enyhe nyomásra annak el kell pattannia. Hajszálak tekintetében itt nagy a szórás, mert egyáltalán nem mindegy hogy egy felnőtt ember esetleg festett hajából származik az a hajszál, vagy esetleg egy gyermek még viszonylag vékony és rugalmas hajszálát használjuk. Én a nagyobbik lányom hajából származó hajszálakkal szoktam tesztelni. Úgy tapasztaltam, hogy ezeket nehezebben pattintja el a kés, ezért a végeredmény közelebb áll a tökéleteshez.

 

 

Ha nem áll rendelkezésünkre hajszál, akkor lehetséges a másik módszert alkalmazni. Ehhez viszont szőrös karra, vagy lábra van szükség :) A módszer a következő. A borotvakést tartsuk párhuzamosan a bőrünk felszínével néhány milliméterre attól és lassan kezdjük el az élszalag irányába mozgatni. Az alkar erre tökéletes. Ha a kés elég éles akkor szépen kettévágja a szőrszálakat, amit akár hallhatunk is ha nincs zaj körülöttünk. Ez a módszer már egy kis rutint igényel, mert ezt a „trükköt” elvileg már tudja egy kevésbé éles kés is, de idővel kitapasztalhatjuk, hogy mikor jó az él. A tökéletesen éles késnél szinte alig érezzük hogy hozzáér a kés a szőrszálhoz amikor elvágja, míg ha nem elég éles egy kicsit húzza azt.

 

Ne feledjük! A legjobb teszt mindig maga a borotválkozás, mert hiába teljesíti a borotvakés a fentebb leírt teszteket ha borotválkozási élmény nem jó.

 

Ha szeretnél borotvakést éleztetni, akkor gyere ide:

https://www.facebook.com/bowapexcustomrazors/

 

Jó borotválkozást mindenkinek!

 

Bowapex