D.E. borotvák tisztítása

Írta: Borbély János

Bizonyára én voltam figyelmetlen, de soha nem találkoztam olyan írással, ami a hagyományos borotvák tisztításáról szólt volna. Minek ezt tisztogatni, kicsapatom a víz alatt és kész – gondolhatnánk magunkban, és valahol közel is járunk az igazsághoz. A legtöbb esetben valóban elég ennyi, értelemszerűen a borotvát szétszerelve, víz alatt elmosva. Néha azonban nem árt egy nagyobb renoválás, karbantartás, tisztítás ezeknek az eszközöknek sem, hiszen szeretnénk őket minél tovább használni, megőrizni -amennyire lehetséges- eredeti állapotukban.

Én magam nagyjából havonta szoktam ezt a szertartást elvégezni. Szándékosan használom ezt a szót, hiszen egy férfinak, különösen azoknak akik ezt az írást olvassák, maga a borotválkozás is egy szertartás, egyfajta meditáció, az „én negyed órám”.

Az, hogy ki hogy csinálja meg a tisztítást, már ha csinálja, egyéni. Én most értelemszerűen azt a módszert fogom ismertetni, amit évek óta használok.

A borotvát szétszedem, majd mosogatószeres vízzel és körömkefével eltávolítom a makacsabb szennyeződéseket. Ezek nem feltétlenül láthatóak, még csak nem is feltétlenül vannak, de némi szappanmaradék, lerakódás szinte biztos hogy van. Ezek után a képen is látható Puma fémtisztító pasztát használom, egyszerű konyhai papírtörlővel és fogkefével kombinálva. A fogkefe a nehezebben hozzáférhető részekhez lehet jó társ, ha épp szükség van rá. A pasztával finoman dörzsöljük át a felületeket, majd töröljük szárazra egy tiszta papírtörlő segítségével. Üreges markolat esetén jól jön egy vékonyabb fémdarab, ami köré tudunk egy kis papírtörlőt vagy rongyot tekerni, belül is elvégezve a tisztítást. Ne csak arra ügyeljünk, ami látszik! Ezek után én még egyszer át szoktam mosni a borotvát egy kevés mosogatószerrel és szivaccsal, majd szárazra törlöm és hagyom teljesen megszáradni. Mivel a borotvám markolata üreges, ezért szárításnál figyelek arra, hogy ne vízszintesen feküdjön, hanem majdnem függőlegesen pozicionálom hogy teljesen ki tudjon száradni. Kiszáradás után az egymásba csúszó, illetőleg menetes részeket megkenem egy csepp Ballistollat, de bármilyen kenőanyag, varrógépolaj, stb. megteszi. Egyesek szerint ez teljesen szükségtelen, de én a foldereim esetén megszoktam, valamint úgy vagyok vele: ahol fém mozog fémen, ott nem árt ha van egy csepp kenés. Ha mindez kész, nincs más hátra mint új pengét tenni a borotvába és hajrá!